luni, 27 decembrie 2010

Bursuceni

Bursuceni este o localitate în comuna Vereşti, judeţul Suceava, Moldova, România.

Localitatea este situată în sud-estul judeţului Suceava, la graniţa cu judeţul Botoşani, la 4 km de şoseaua naţională ce leagă Municipiul Suceava de Municipiul Botoşani. Satul Bursuceni este situat pe valea Siretului, şi aparţine de comuna Vereşti. Satul este învecinat la nord cu localiatea Dumbrăveni, la sud cu satul Corocăieşti, la vest cu localitatea Veresti iar in partea estică este străjuit de râul Siret.

Obiective de interes general

În Bursuceni funcţionează două şcoli, o biserică ortodoxă, una a creştinilor după evanghelie şi una baptistă, iar de curând s-a deschis o balastieră care oferă locuri de muncă pentru unii săteni. Mulţi dintre tinerii de aici frecventează cursurile liceelor din Dumbrăveni şi Suceava.

Obiceiuri şi tradiţii

Tinerii din localitate încă mai păstrează vechile tradiţii de sărbători.

Istoric

Descoperiri arheologice

  • Bursuceni Heleşteu. La marginea nordică a satului Bursuceni există o lutărie de mari proporţii, aici au fost descoperite urmele unor locuinţe, grote de provizii, cuptoare de ars cărămizi. Aceste mărturii arheologice au fost datate sec III şi II î.Hr. şi sec III-VI d.Hr.
  • Bursuceni Izvoară: având în vedere descoperirile arheologice găsite în această zonă au fost datate sec. III, II î.Hr. şi sec IV d.Hr.
  • Bursuceni-Heretcu (atestată documentar la 6 martie 1682). Până la reforma agrară a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, locuitorii satelor erau clăcaşi, apoi au devenit mici proprietari de terenuri.

Istoric şcoală

Astfel, cea mai veche însemnare, un proces verbal de inspecţie din 22 decembrie 1932, ne înştiinţează că în satul Bursuceni, comuna Vereşti, judeţul Botoşani, Şcoala Primară Mixtă, cu 7 clase şi cu 3 posturi de învăţător, condusă de d-l Constantin Niculică funcţionează într-un local închiriat, cu 2 săli de clasă. Din lipsă de spaţiu, clasa a VII-a funcţiona la Şcoala Corocăieşti. Pe lângă această şcoală se înfiinţase Căminul Cultural „Ion Simionescu”.

Numărul de elevi înscrişi în clasele I-VI era de 185. Programul şcolii se desfăşura dimineaţa şi după-amiaza, cu o pauză la prânz. Cele 3 cadre didactice aveau ore şi cu clasele de dimineaţă şi cu cele de după-amiază. În anul 1933, localul şcolii se măreşte cu un antreu, ce va servi drept cancelarie. Tot acum, aflăm că şcoala deţinea teren agricol pe care îl dădea în arendă. În anul 1968 potrivit noii Reforme administrative, satul Bursuceni, comuna Vereşti trece sub administrarea judeţului Suceava, şcoala devenind Şcoala Generală Bursuceni.

În anii comunismului, se construieşte corpul de clădire unde astăzi învaţă elevii din ciclul gimnazial(„şcoala nouă”). Construcţia are parter şi un etaj, fiind înconjurată de lotul şcolar şi terenul de sport. Şcoala este dotată cu bănci,dulapuri-vitrină, table, catedre, mese şi scaune de laborator şi material didactic necesar desfăşurării orelor de curs. De-a lungul timpului, funcţia de director al şcolii a fost deţinută de urmtoarele cadre didactice: Constantin Niculică, Mihai Lăcustă, Constantin Chiriac, Iulian Dăscălescu, Pavel Gavriliuc, Aglaia Pascaru, Mihai Gâză, Pavel Coşar, Dragoş Tabără, Eugenia Dumitriu Începând cu anul şcolar 2005 şcoala se numeşte Şcoala generală cu clasele I-VIII Bursuceni- Corocăieşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu